Publikuar
Ky dokument përshkruan një metodë hollimi me izotop për përcaktimin sasior të aflatoksinave B1, B2, G1, G2 dhe M1 (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 dhe AFM1), okratoksinës A (OTA), deoksinivalenolit (DON), zearalenonit (ZEN), Toksinat T-2 dhe HT-2 (T-2 dhe HT-2) dhe fumonizina B1 dhe B2 (FB1 dhe FB2) në ushqime me anë të kromatografisë së lëngshme (LC) së bashku me spektrometrinë e masës së bashku (MS/MS). Një pastrim specifik i kolonës së imunoafinitetit (IAC) nevojitet për aflatoksinat (AF) dhe OTA në ushqimet për foshnjat (p.sh. drithërat për foshnjat, pluhurat me bazë qumështi), në erëza, në fruta të thata dhe në arra. Metoda është vërtetuar përmes një studimi ndërbashkëpunues mbi grupe të ndryshme mallrash: drithëra dhe produkte me bazë drithëra, duke përfshirë ushqimin për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, arra, erëza, fruta të thata dhe qumësht pluhur. Gama e përqendrimeve të secilës mykotoksine në këto mostra ushqimesh të kontaminuara dhe/ose me thumba natyrale ishin: - aflatoksinë B1: 0,0857 µg/kg - 11,4 µg/kg; - aflatoksinë B2: 0,0792 µg/kg - 12,5 µg/kg; - aflatoksinë G1: 0,0628 µg/kg - 20,9 µg/kg; - aflatoksinë G2: 0,0520 µg/kg - 15,0 µg/kg; - aflatoksinë M1: 0,0342 µg/kg - 0,110 µg/kg; - okratoksina A: 0,448 μg/kg - 17,2 μg/kg; - deoksinvalenol: 45,2 μg/kg - 743 μg/kg; - zearalenon: 9,57 µg/kg - 131 µg/kg; - Toksina T-2: 10,3 µg/kg - 57,9 µg/kg; - Toksina HT-2: 9,50 µg/kg - 81,8 µg/kg; - fumonizina B1: 31,1 µg/kg - 4 262 µg/kg; - fumonizina B2: 44,2 µg/kg - 1 299 µg/kg. Diapazoni i matjes së metodës për çdo kombinim mikotoksinë/matriks jepet në tabelën 7.
PUBLISHED
SSH EN 17641:2022
60.60
Standard published
31 tet 2023