Publikuar
Ky dokument specifikon parimet e përgjithshme dhe protokollet teknike (bazuar në studime ortogonale, faktoriale) për vërtetimin e metodave jo-pronësore për mikrobiologjinë e zinxhirit ushqimor. Ky dokument është i zbatueshëm për vërtetimin e metodave të përdorura për analizën (zbulimin ose sasinë) e mikroorganizmave në: - produktet e destinuara për konsum njerëzor; - produktet e destinuara për ushqimin e kafshëve; - mostra mjedisore në fushën e prodhimit të ushqimit dhe ushqimit të kafshëve, trajtimi; - mostrat nga faza e prodhimit primar. Ky dokument është, në veçanti, i zbatueshëm për bakteret dhe kërpudhat. Disa klauzola mund të jenë të zbatueshme për organizma të tjerë (mikro) ose metabolitët e tyre, për t'u përcaktuar rast pas rasti. Ky dokument specifikon protokollet për vërtetimin e një metode referimi si për metodat sasiore ashtu edhe për ato cilësore. Ky dokument gjithashtu ofron një protokoll për vërtetimin e metodave sasiore pa një metodë referimi. Metodat cilësore nuk mund të vërtetohen pa një metodë referimi në përputhje me këtë dokument. SHENIM ISO 16140-2 specifikon parimin e përgjithshëm dhe protokollin teknik për vërtetimin e metodave alternative, kryesisht të pronarit, kundrejt një metode referimi. Ky dokument është i zbatueshëm vetëm për vërtetimin e metodave që janë specifikuar plotësisht në lidhje me të gjithë parametrat përkatës (përfshirë tolerancën në temperatura dhe specifikimet në media të kulturës) dhe që janë optimizuar tashmë. Metodat që janë vërtetuar në përputhje me këtë dokument mund të përdoren nga laboratorët e popullatës së specifikuar të laboratorëve.
PUBLISHED
SSH EN ISO 16140-5:2020
60.60
Standard published
16 nën 2020