Publikuar
Ky dokument specifikon parimet e përgjithshme dhe protokollet teknike për vlerësimin e vetëm laboratorik të metodave për mikrobiologjinë në zinxhirin ushqimor. Protokollet në këtë dokument vërtetojnë vetëm metodën për laboratorin që kryen studimin. Ky dokument është i zbatueshëm për vërtetimin laboratorik të vetëm: - metodave të përdorura në analizën (zbulimin ose sasinë) e mikroorganizmave në: - produktet e destinuara për konsum njerëzor; - produktet e destinuara për ushqimin e kafshëve; - mostra mjedisore në fushën e prodhimit të ushqimit dhe ushqimit të kafshëve, trajtimi; - mostra nga faza e prodhimit primar; - metodat për konfirmimin ose shtypjen e mikroorganizmave. Kjo vërtetim do të zëvendësojë vetëm procedurën e konfirmimit ose shtypjes së një metode të specifikuar (shih Shtojcën G). Ky dokument është, në veçanti, i zbatueshëm për bakteret dhe kërpudhat. Disa klauzola mund të jenë të zbatueshme për organizma të tjerë (mikro) ose metabolitët e tyre, për t'u përcaktuar rast pas rasti. Kërkohet një vlerësim i vetëm laboratorik nëse një vërtetim ndërlaboratorik në përputhje me ISO 16140-2 nuk është i përshtatshëm. Aplikimet e mundshme janë: - vërtetimi i një metode të brendshme; - studimi i vlerësimit të metodës në procesin e vlerësimit të një metode referimi në përputhje me ISO 17468; - shtrirja e fushës së një metode të vërtetuar ISO 16140-2, p.sh. shtrirja e kategorisë ose madhësia e pjesës së provës; - modifikimet e metodave ekzistuese. Validimi me një laborator të vetëm është hapi i dytë në standardizimin e një metode referimi (shih ISO 17468). Applicableshtë i zbatueshëm vetëm për metodat që janë specifikuar plotësisht në lidhje me të gjithë parametrat përkatës (përfshirë tolerancën në temperatura dhe specifikimet në media të kulturës) dhe që janë optimizuar tashmë.
PUBLISHED
SSH EN ISO 16140-4:2020
60.60
Standard published
16 nën 2020