Publikuar
Ky dokument specifikon kërkesat dhe jep udhëzime për vlerësimin dhe shprehjen e pasigurisë së matjes (MU) të lidhur me rezultatet sasiore në mikrobiologjinë e zinxhirit ushqimor. Isshtë i zbatueshëm për analizën sasiore të: - produkteve të destinuara për konsum njerëzor ose ushqimit të kafshëve; - mostra mjedisore në fushën e prodhimit të ushqimit dhe trajtimit të ushqimit; - mostrat në fazën e prodhimit parësor. Analiza sasiore zakonisht kryhet me regjistrimin e mikroorganizmave duke përdorur një teknikë të numërimit të kolonive. Ky dokument është gjithashtu në përgjithësi i zbatueshëm për analiza të tjera sasiore, duke përfshirë: - teknikat më të mundshme të numrit (MPN); - metodat instrumentale, siç janë impediometria, trofosfati adenozinë (ATP) dhe citometria e rrjedhës; - metoda molekulare, siç janë metodat e bazuara në reaksionin sasior të zinxhirit të polimerazës (qPCR). Pasiguria e vlerësuar nga ky dokument nuk përfshin efekte sistematike (paragjykime).
PUBLISHED
SSH EN ISO 19036:2019
60.60
Standard published
8 qer 2020