Publikuar
Ky dokument përshkruan një metodë ekzaminimi për përcaktimin e aflatoksinës B1, deoxynivalenol, fumonisin B1 dhe B2, toksinave ochratoxin A, HT-2 dhe T-2, dhe zearalenone në produktet ushqimore nga kromatografia e lëngshme me performancë të lartë (HPLC) e shoqëruar me tandem masiv spektrometri ( MS / MS). Qëllimi i metodës së shqyrtimit është të testojë përputhshmërinë e produkteve ushqimore me kufijtë rregullatorë ose të përcaktojë nëse një nivel i caktuar i paracaktuar (përqendrimi i synimit të shqyrtimit, STC) është tejkaluar apo jo. Rezultati i shfaqjes është ose "negativ" ose "i dyshuar". "Negativ" (ekran negativ) do të thotë që mykotoksinat e synuara nuk zbulohen ose nuk janë të pranishëm potencialisht, por nën STC. "Dyshimi" (ekran pozitiv) nënkupton që niveli i vendosur i prerjes është tejkaluar dhe kampioni mund të përmbajë një ose më shumë mikotoksina në një nivel më të lartë se STC. Për identifikimin e plotë dhe kuantifikimin e saktë, kërkohet një metodë e dytë e analizës sasiore konfirmuese, e cila është jashtë qëllimit të këtij dokumenti. Metoda është e përshtatshme për lloje të ndryshme të produkteve ushqimore dhe është vërtetuar për matricat përfaqësuese nga katër grupe mallrash: - përmbajtje të lartë niseshte dhe / ose proteine dhe përmbajtje të ulët të ujit dhe yndyrës: grurë, përzierje drithërash, miell gruri dhe miell gruri; - përmbajtje e lartë e naftës: kikirikë; - përmbajtje të lartë të sheqerit në ujë të ulët: fiq; - përmbajtje e lartë uji: lëng rrushi. Gjatë vlefshmërisë, nivelet e ndërprerjes u vendosën për përqendrimet e mëposhtme të synimit të shqyrtimit: - aflatoksina B1: 2 μg / kg deri në 5 µg / kg; - deoxynivalenol: 250 μg / kg deri 865 µg / kg; - fumonisin B1: 200 µg / kg deri 790 µg / kg; - fumonisin B2: 110 µg / kg deri 230 µg / kg; - ochratoxin A: 4 μg / kg deri 9 µg / kg; - Toksina T-2: 25 μg / kg; - Toksina HT-2: 25 µg / kg deri 50 µg / kg; - zearalenone: 30 µg / kg në 100 µg / kg.
PUBLISHED
SSH EN 17279:2019
60.60
Standard published
30 jan 2020