Publikuar
Ky dokument përshkruan një metodë ekzaminimi për përcaktimin e aflatoksinës B1, deoxynivalenol, fumonisin B1 dhe B2, toksinave ochratoxin A, HT-2 dhe T-2, dhe zearalenone në produktet ushqimore nga kromatografia e lëngshme me performancë të lartë (HPLC) e shoqëruar me tandem masiv spektrometri ( MS / MS). Qëllimi i metodës së shqyrtimit është të testojë përputhshmërinë e produkteve ushqimore me kufijtë rregullatorë ose të përcaktojë nëse një nivel i caktuar i paracaktuar (përqendrimi i synimit të shqyrtimit, STC) është tejkaluar apo jo. Rezultati i shfaqjes është ose "negativ" ose "i dyshuar". "Negativ" (ekran negativ) do të thotë që mykotoksinat e synuara nuk zbulohen ose nuk janë të pranishëm potencialisht, por nën STC. "Dyshimi" (ekran pozitiv) nënkupton që niveli i vendosur i prerjes është tejkaluar dhe kampioni mund të përmbajë një ose më shumë mikotoksina në një nivel më të lartë se STC. Për identifikimin e plotë dhe kuantifikimin e saktë, kërkohet një metodë e dytë e analizës sasiore konfirmuese, e cila është jashtë qëllimit të këtij dokumenti. Metoda është e përshtatshme për lloje të ndryshme të produkteve ushqimore dhe është vërtetuar për matricat përfaqësuese nga katër grupe mallrash: - përmbajtje të lartë niseshte dhe / ose proteine dhe përmbajtje të ulët të ujit dhe yndyrës: grurë, përzierje drithërash, miell gruri dhe miell gruri; - përmbajtje e lartë e naftës: kikirikë; - përmbajtje të lartë të sheqerit në ujë të ulët: fiq; - përmbajtje e lartë uji: lëng rrushi. Gjatë vlefshmërisë, nivelet e ndërprerjes u vendosën për përqendrimet e mëposhtme të synimit të shqyrtimit: - aflatoksina B1: 2 μg / kg deri në 5 µg / kg; - deoxynivalenol: 250 μg / kg deri 865 µg / kg; - fumonisin B1: 200 µg / kg deri 790 µg / kg; - fumonisin B2: 110 µg / kg deri 230 µg / kg; - ochratoxin A: 4 μg / kg deri 9 µg / kg; - Toksina T-2: 25 μg / kg; - Toksina HT-2: 25 µg / kg deri 50 µg / kg; - zearalenone: 30 µg / kg në 100 µg / kg.
PUBLISHED
SSH EN 17279:2019
60.60
Standard published
30 jan 2020
Only informative sections of projects are publicly available. To view the full content, you will need to members of the committee. If you are a member, please log in to your account by clicking on the "Log in" button.