Publikuar
IEC 60335-2-49:2021 merret me sigurinë e pajisjeve komerciale që funksionojnë elektrike për mbajtjen e ushqimit dhe enëve të ngrohta, me tension të vlerësuar të tyre jo më shumë se 250 V për pajisjet njëfazore të lidhura ndërmjet një faze dhe neutrale, dhe 480 V për një tjetër aparate. Shembuj të pajisjeve që janë brenda objektit të këtij standardi janë: – dollapët e nxehtë, me ose pa majë të nxehtë; – maja me ngrohje; – vitrinë me ngrohje; – dispenzues enësh me ngrohje; – tavolina me ngrohje; – ngrohje rrezatuese. Këto pajisje nuk janë të destinuara për qëllime shtëpiake dhe të ngjashme. Ato përdoren për qëllime komerciale, përpunimin e ushqimit, gjithashtu në zona të hapura për publikun, për shembull në kuzhinat e restoranteve, mensave, spitaleve dhe në ndërmarrjet tregtare, si furrat e bukës dhe kasapët. Pjesa elektrike e pajisjeve që përdorin forma të tjera të energjisë është gjithashtu brenda objektit të këtij standardi. Për aq sa është e mundur, ky standard trajton rreziqet e zakonshme të paraqitura nga këto lloj pajisjesh. I kushtohet vëmendje faktit se: – për pajisjet e destinuara për t'u përdorur në automjete ose në bordin e anijeve ose avionëve, mund të nevojiten kërkesa shtesë; – në shumë vende, kërkesat shtesë janë specifikuar nga autoritetet kombëtare shëndetësore, autoritetet kombëtare përgjegjëse për mbrojtjen e punës, autoritetet kombëtare të furnizimit me ujë dhe autoritete të ngjashme; – Në shumë vende, janë specifikuar kërkesa shtesë për pajisjet nën presion. Ky standard nuk zbatohet për: – pajisjet e projektuara ekskluzivisht për qëllime industriale; – pajisje të destinuara për t'u përdorur në vende ku mbizotërojnë kushte të veçanta, të tilla si prania e një atmosfere gërryese ose shpërthyese (pluhur, avull ose gaz); – aparate për prodhim të vazhdueshëm masiv të ushqimit; – banjot elektrike me ujë komerciale (IEC 60335-2-50); – pajisje që funksionojnë me bateri; – pllaka ngrohëse dhe pajisje të ngjashme për përdorim shtëpiak të mbuluara nga IEC 60335-2-12 të përdorura në mjediset e mëposhtme nga laikët: zonat e kuzhinës së personelit në dyqane, zyra dhe ambiente të tjera pune, shtëpi fermash, hotele, motele dhe ambiente të tjera të tipit rezidencial, shtrat dhe ambjente të tipit mëngjes. Ky botim i pestë anulon dhe zëvendëson botimin e katërt të botuar në 2002, Amendamentin 1:2008 dhe Amendamentin 2:2017. Ky botim përbën një rishikim teknik. Ky botim përfshin këto ndryshime të rëndësishme teknike në lidhje me botimin e mëparshëm: a) teksti është përafruar me IEC 60335-1:2020; b) futja e kërkesave për pajisjet e destinuara për përdorim në zona të hapura për publikun, duke përfshirë temperaturat e sipërfaqeve të aksesueshme të jashtme (Klauzola 1, 7.12, 11.8, Tabela 102); c) përjashtimi i pajisjeve që funksionojnë me bateri (Klauzola 1); d) sqarimin e standardit të aplikueshëm për pajisjet për përdorim nga laikët (Klauzola 1, 7.12); e) zhvendosja e udhëzimeve të pastrimit nga 7.12.1 në 7.12; f) zhvendosja e 24.101 në 22.106; g) harmonizimin e tekstit të IEC 60335-2-49 me standardet e tjera sipas IEC/TC61/MT32; h) disa shënime janë konvertuar në tekst normativ, janë modifikuar ose fshirë (Klauzola 1, 7.1, 7.15, 11.3, 11.7, 15.2, 19.2, 22.101, 23.3); i) kërkesat shtesë për matjen e rrymës hyrëse; j) sqarimi i procedurës së testimit në 15.1.1; k) sqarimin e kushteve të provës në 20.1 dhe 23.3; l) sqarimet e kërkesave në 25.3. Kjo Pjesë 2 do të përdoret në lidhje me botimin e fundit të IEC 60335-1 dhe ndryshimet e tij, përveç rasteve kur ky botim e përjashton atë; në atë rast, përdoret botimi i fundit që nuk e përjashton atë. Ai u krijua në bazë të botimit të gjashtë (2020) të atij standardi.
PUBLISHED
SSH IEC 60335-2-49:2021 ED5
60.60
Standard published
19 pri 2023
Only informative sections of projects are publicly available. To view the full content, you will need to members of the committee. If you are a member, please log in to your account by clicking on the "Log in" button.