Publikuar
Kjo metodë specifikon një procedurë për identifikimin e filetave të peshkut të vetëm dhe të peshkut të papërpunuar, të tymosur, të kripur, të ngrirë ose të gatuar (të zier, të skuqur, të skuqur thellë, të tymosur), në nivelin e gjinisë ose specieve.
Identifikimi i specieve të peshkut kryhet me anë të amplifikimit të PCR ose të një segmenti të gjenit citokromit mitokondrial b (cytb) ose gjenit citokrom c oxidase I (cox1, syn COI) ose të dy, pasuar nga renditja e produkteve PCR dhe sekuenca vijuese krahasimi me shënimet në bazat e të dhënave. Metodologjia lejon identifikimin e një numri të madh të specieve të rëndësishme tregtare nga peshqit.
Vendimi nëse segmenti i gjenit cytb ose cox1 ose të dy janë përdorur për identifikimin e peshkut, varet nga speciet e deklaruara të peshkut, zbatueshmëria e metodës PCR për speciet e peshkut dhe disponueshmëria e sekuencave krahasuese në bazën e të dhënave publike.
Ky standard është zakonisht i papërshtatshëm për analizën e ushqimeve shumë të përpunuara, e. G. kanaçe peshku, me ADN shumë të degraduar, ku gjatësitë e fragmentit nuk janë të mjaftueshme për amplifikimin e synimeve. Për më tepër, nuk është i zbatueshëm për produktet komplekse të peshkut që përmbajnë përzierje të dy ose më shumë specieve të peshkut.
PUBLISHED
DS CEN/TS 17303:2019
60.60
Standard published
16 korr 2019
Only informative sections of projects are publicly available. To view the full content, you will need to members of the committee. If you are a member, please log in to your account by clicking on the "Log in" button.