Publikuar
Kjo metodë specifikon një procedurë për identifikimin e filetave të peshkut të vetëm dhe të peshkut të papërpunuar, të tymosur, të kripur, të ngrirë ose të gatuar (të zier, të skuqur, të skuqur thellë, të tymosur), në nivelin e gjinisë ose specieve.
Identifikimi i specieve të peshkut kryhet me anë të amplifikimit të PCR ose të një segmenti të gjenit citokromit mitokondrial b (cytb) ose gjenit citokrom c oxidase I (cox1, syn COI) ose të dy, pasuar nga renditja e produkteve PCR dhe sekuenca vijuese krahasimi me shënimet në bazat e të dhënave. Metodologjia lejon identifikimin e një numri të madh të specieve të rëndësishme tregtare nga peshqit.
Vendimi nëse segmenti i gjenit cytb ose cox1 ose të dy janë përdorur për identifikimin e peshkut, varet nga speciet e deklaruara të peshkut, zbatueshmëria e metodës PCR për speciet e peshkut dhe disponueshmëria e sekuencave krahasuese në bazën e të dhënave publike.
Ky standard është zakonisht i papërshtatshëm për analizën e ushqimeve shumë të përpunuara, e. G. kanaçe peshku, me ADN shumë të degraduar, ku gjatësitë e fragmentit nuk janë të mjaftueshme për amplifikimin e synimeve. Për më tepër, nuk është i zbatueshëm për produktet komplekse të peshkut që përmbajnë përzierje të dy ose më shumë specieve të peshkut.
PUBLISHED
DS CEN/TS 17303:2019
60.60
Standard published
16 korr 2019