Tema e këtij viti: “Çaji, si pjesë e një stili jetese të shëndetshme, kontribuon në mirëqenie dhe përmirësim të cilësisë së jetës”
Çaji dhe Rëndësia e Tij në Shëndet, Kulturë dhe Ekonomi
Çaji është pija e dytë më e konsumuar në botë, pas ujit, por ai përfaqëson shumë më tepër sesa thjesht një pije. Me ndikime të thella kulturore dhe ekonomike, çaji është një burim i rëndësishëm të ardhurash për rajonet ku kultivohet dhe ka veti të shumta kuruese, që përmirësojnë shëndetin, ndihmojnë në humbjen e peshës dhe reduktojnë stresin.
Pse Duhet të Konsumojmë Çaj?
Çaji prodhohet nga bima Camellia sinensis dhe besohet se origjina e tij është verilindja e Indisë, veriu i Mianmarit dhe jugperëndimi i Kinës. Megjithatë, vendi i saktë ku është kultivuar për herë të parë nuk dihet. Konsumimi i çajit në Kinë daton që prej më shumë se 5000 vjetësh.
Prodhimi dhe përpunimi i çajit përbën një burim jetese për miliona familje në vendet në zhvillim. Në disa prej vendeve më të varfra, industria e çajit është burimi kryesor i të ardhurave kombëtare dhe të ardhurave nga eksporti. Kjo industri ofron vende pune, sidomos në zona të largëta dhe me ekonomi të brishtë. Çaji luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin rural, uljen e varfërisë dhe sigurimin ushqimor.
Përfitimet Shëndetësore të Çajit
Konsumi i çajit sjell përfitime të shumta për shëndetin dhe mirëqenien, falë vetive të tij anti-inflamatore, antioksiduese dhe ndihmës për humbjen e peshës. Ai ka një vend të rëndësishëm edhe në praktikat kulturore dhe shoqërore në shumë vende të botës.
Dita Botërore e Çajit
Për të rritur ndërgjegjësimin mbi rëndësinë e çajit dhe për të mbështetur përpjekjet për rritjen e konsumit, veçanërisht në vendet prodhuese ku konsumimi për frymë është i ulët, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara ka shpallur 21 majin si Ditën Ndërkombëtare të Çajit. Kjo ditë synon të promovojë prodhimin dhe konsumin e qëndrueshëm të çajit, si dhe të theksojë rolin e tij në luftën kundër urisë dhe varfërisë.
Çaji dhe Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm
Industria e çajit kontribuon në përmbushjen e disa qëllimeve të zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara, përfshirë:
Është e domosdoshme të rritet ndërgjegjësimi për rolin e çajit në zhvillimin rural dhe jetesën e qëndrueshme, si dhe për përmirësimin e zinxhirit të vlerës së çajit, si pjesë e Axhendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.
Standardet Ndërkombëtare për Cilësinë e Çajit
Organizata Ndërkombëtare për Standardizimin (ISO) ka hartuar më shumë se 30 standarde të dedikuara për çajin. Këto standarde ndihmojnë në vendosjen e niveleve minimale të cilësisë dhe përcaktimin e përmbajtjes së substancave përbërëse. Ato përfshijnë standarde për matjen e kafeinës dhe polifenoleve, përkufizimet për lloje të ndryshme çaji – si ai jeshil, i zi ose i bardhë – si dhe procedurat për marrjen e mostrave.