DPS
Drejtoria e Përgjithshme e Standardizimit
Tel/Cel: +355 4 222 62 55
E-mail: info@dps.gov.al
Adresa: Rr.: "Reshit Collaku", (pranë ILDKPKI, kati VI), Kutia Postare 98, Tiranë - Shqipëri
Main menu

prSSH EN ISO 21393:2021

Informatika gjenomike — Gjuha e shënjimit të Omics (OML)

Genomics informatics - Omics Markup Language (OML) (ISO 21393:2021)

General information

40.20     11 shk 2022

DPS

DPS/KT 224

European Norm

35.240.80  

Scope

Në thelb OML është formati i shkëmbimit të të dhënave që është krijuar për të lehtësuar shkëmbimin e të dhënave omics në të gjithë botën pa detyruar të ndryshojë ndonjë skemë të bazës së të dhënave. - Nga pikëpamja e Informatikës, OML është formati i shkëmbimit të të dhënave bazuar në XML. Këtu formati i shkëmbimit të të dhënave në mesazhe dhe komunikim është në fushëveprim, por vetë skema e bazës së të dhënave është jashtë fushëveprimit të këtij dokumenti. - Nga pikëpamja biologjike, të gjitha llojet e omics janë në shqyrtim dhe janë në objektin e këtij dokumenti, variacionet e sekuencës gjenomike dhe e gjithë sekuenca gjenomike janë jashtë objektit të këtij dokumenti. - Përndryshe, shënimet si shqetësime klinike dhe lidhja me shqetësime të tjera omike janë në objektin e këtij dokumenti. - Megjithëse omics ekzistojnë në specie të ndryshme biologjike, qëllimi i këtij dokumenti është në speciet e lidhura me shëndetin e njeriut si njeriu, linja qelizore dhe kafshët paraklinike. Llojet e tjera biologjike janë jashtë objektit të këtij dokumenti. - Fusha klinike është në objektin e këtij dokumenti, por fushat e kërkimit bazë dhe fushat e tjera shkencore janë jashtë objektit të këtij dokumenti. - Këtu provat klinike duke përfshirë zbulimin e barnave janë në objektin e këtij dokumenti. Sa i përket fushave të supozuara të aplikimit, fokusi ynë kryesor është në shëndetin e njeriut duke përfshirë praktikën klinike, mjekësinë parandaluese, kërkimin përkthimor dhe kërkimet klinike.

Life cycle

NOW

IN_DEVELOPMENT
prSSH EN ISO 21393:2021
40.20 DIS ballot initiated: 12 weeks
11 shk 2022

Related project

Adopted from EN ISO 21393:2021

Preview

Only informative sections of projects are publicly available. To view the full content, you will need to members of the committee. If you are a member, please log in to your account by clicking on the "Log in" button.

Login