Publikuar
ISO 16958: 2015 specifikon një metodë për sasinë e sasive individuale dhe / ose të të gjitha acideve yndyrore në profilin e qumështit, produkteve të qumështit, formulës së foshnjave dhe formulës ushqyese për të rritur, që përmbajnë yndyrë qumështi dhe / ose vajra bimorë, të plotësuara ose jo të plotësuara me vajra të pasura në acide yndyrore shumë të pangopura me zinxhir të gjatë (LC-PUFA). Kjo gjithashtu përfshin grupe të acideve yndyrore të etiketuara shpesh [d.m.th. acide yndyrore trans (TFA), acide të ngopura yndyrore (SFA), acide yndyrore mono të pangopura (MUFA), acide yndyrore poli-të pangopura (PUFA), omega-3, omega-6 dhe acide yndyrore omega-9] dhe / ose acide yndyrore individuale [d.m.th. acid linoleik (LA), acid α-linolenik (ALA), acid arakidonik (ARA), acid eikosapentaenoik (EPA) dhe acid dokosaheksaenoik (DHA)]. Përcaktimi kryhet me transesterifikim të drejtpërdrejtë në matricat e ushqimit, pa nxjerrje paraprake të yndyrës, dhe rrjedhimisht është i zbatueshëm për mostrat e lëngshme ose mostrat e pluhurit të rindërtuar me ujë që ka yndyrë totale ≥ 1,5% m / m. Yndyra e nxjerrë nga produktet që përmbajnë më pak se 1,5% m / m yndyrë mund të analizohet me të njëjtën metodë pas një ekstraktimi paraprak të yndyrës duke përdorur metodat e referuara në pikën 2. Produktet e qumështit, si djathërat e butë ose të fortë me nivel aciditeti ≤ 1 mmol / 100 g yndyrë, mund të analizohen pas një ekstraktimi paraprak të yndyrës duke përdorur metodat e referuara në pikën 2. Për produktet e plotësuara ose të pasuruara me PUFA me vaj peshku ose origjinë algash, avullimi i tretësve duhet të kryhet në temperaturën më të ulët të mundshme (p.sh. maks. 40 ° C) për të rikuperuar këto acide yndyrore të ndjeshme.
PUBLISHED
SSH EN ISO 16958:2020
60.60
Standard published
27 korr 2020